Liefde is de weg

 

Liefde, liefde, liefde!
Wat doet liefde met jou, en met je dierbaren? Met de mensen om je heen, de mensen die je op straat tegen komt, in het bos of op de hei?
Liefde is de weg naar wezenlijke acceptatie van jezelf, mensen te zien en te accepteren zoals ze echt zijn, maar vooral jezelf te zien. Met zowel je lichte- als je schaduwkanten.
Waarom kunnen we makkelijker anderen liefhebben dan onszelf? Waarom moeten we altijd de belangen van anderen voorop stellen en onze verlangens op een laag pitje zetten?
Vanochtend had ik een cliënte die met klachten in haar nek worstelde. Tijdens de sessie kwam ze tot de bewustwording dat ze continu bezig is energie aan andere mensen te geven, daarbij zichzelf volledig wegcijferend. Haar werk, haar familie, haar vrienden en ga zo maar door. Ze vond/vind het heel moeilijk om liefde aan zich zelf te geven. Alsof dat niet mag. Is dat onze calvinistische inslag? Niet zeuren maar doorpakken.. Ik herken dat wel en weet dat het ook mijn valkuil is. Het voelt zo goed als je iemand kunt helpen. Daar is ook niets mis mee overigens! Alleen kun je pas echt iemand helpen, begeleiden, als je van je zelf houdt en jezelf echt door en door kent. Dan kun je de liefde toelaten en de kracht door je heen laten stromen. Dan voed je je zelf met deze liefdevolle energie en ben je onderdeel van de overvloed van het leven. Dan kun je met de ogen van liefde naar alles kijken wat er om je heen gebeurt. Dan blijf je bij jezelf, sta je stevig met beide benen op de grond en laat je je niet door de emoties van andere mensen meesleuren, waardoor je uitgeput raakt. De samenleving is chaotisch, druk, er is veel ellende en juist nu is het zo belangrijk om tegenwicht te bieden tegen al die negativiteit. Liefde stroomt, angst blokkeert. Dat zul je vast wel herkennen.
Ik werk tijdens mijn sessies met visualisaties waardoor je ook daadwerkelijk voelt waar de blokkades zitten. Dat je afscheid kunt nemen van deze belemmeringen, alleen al door je er bewust van te worden.
Het mooie van opruimen is dat je je daarna zo licht, rustig en liefdevol voelt en deze energie meeneemt de wereld in. Hoe meer mensen deze ervaring hebben, hoe beter dat is voor de wereld. Een voorbeeld, een moeder die niet lekker in haar vel zit, geeft deze energie door aan haar kinderen. Patronen worden doorgegeven. Kinderen zijn spiegels van de ziel. De moeder ervaart problemen thuis, kinderen zijn druk, klierig en luisteren niet. Zodra de moeder aan haar “problemen” gaat werken, gaat het beter met de kinderen. Ik heb dat al zo vaak gezien en ervaren. Als jij transformeert, transformeert de wereld met je mee. Laten we gaan voor eigenwaarde, zelfvertrouwen, kracht, lef en LIEFDE!

marcella